Fiskeopskrifter

Sådan laver jeg røget ørred på Weber eller Kuglegrill (Opskrift)

Artikel foto: Rygningen er i gang på kuglegrillen

Weber Grillen kan bruges til mange ting, og jeg ryger mest mine fisk på den, og her kan du se opskriften.

Her kan du se hvordan jeg ryger en ørred på Weber eller Kuglegrill, og det er som sådan det samme, uanset om det er et kendt mærke eller en billig kopi, for fisken smager lige godt, hvis man laver det rigtigt. Torsdag 23 juli 2020 fangede vi en regnbueørred i Skyggehale Put and Take, og det er den som nu skulle ryges, så fredagens aftensmad var sikret. Her kan du se hvordan jeg tilbereder og ryger mine fisk, men der er rigtigt mange måder at gøre det på, men det her virker i hvert fald for mig.

Jeg håber du kan bruge denne opskrift, men hvis du ønsker at lave dette når du er på camping, så skal du være sikker på at røgen ikke generer de andre gæster. Hvis du er usikker på om du måske kan generer andre gæster, så spørg i receptionen, om hvor du eventuelt må gøre dette.

Under hvert billede her i artiklen, forklares der hvordan jeg gør fisken klar til rygningen, opstart af grill, processen, og ikke mindst hvordan den kan bliver serveret og spist. OBS!! Husk at din grill vil lugte noget af røg efter sådan en omgang, også når du skal grille næste gang, så en billig løsning som min kan være en god ide, for så kan man bruge den til dette formål, og ikke andet..

Sådan ryger du en ørred på Weber eller Kuglegrill…

Artikel foto: Ørreden saltes, for at trække væde ud

Når fisken er renset, og hovedet er skåret af, så skal den skyldes godt, og tørres af med køkkenpapir, så den er helt tør. Herefter ligger du fisken i en bradepande (artikel foto) og salter den godt, med groft salt også indeni. Dette gør at der trækkes væde ud af fisken, så kødet bliver mere fast, og denne proces skal den have i mindst en time før du vil starter op med at ryge fisken. (gerne i køleskab).

Artikel foto: Rygesmuld

Mens fisken trækker væde ud med salt, så kan du finde det rygeflis frem som du gerne vil bruge, og her havde jeg lidt tilbage jeg købte i 2019 på tilbud i Bilka.

Artikel foto: Rygeflis får vand..

Her tager jeg knap en halv pose (5-6 håndfulde) og smider vand på i en skål, så rygeflisen kan trække vand og dermed blive fugtig, inden dette skal på kullene, på grillen.

Artikel foto: Grillstarteren er tændt..

Alt imens at fisken er i køleskabet, flisen trækker vand, så kan du nemt gå ud og tænde grillkullene op i en grillstarter, og det bruger jeg fordi at jeg med garanti ved at alle kullene bliver grå, og ikke brænder af inden vi skal i gang med at ryge fisken på Weber eller Kuglegrill. Jeg fylder grillstarteren halvt op, for så passer det nogenlunde med kullene, så der også er plads til rygeflis.

Artikel foto: Kuglegrillen er klar til at ryge..

Kulholderne skal stå ude i siderne af grillen, på risten i bunden af grillen, præcis som når du skal grille pølser eller andet, og fisken skal så placeres midt på den øverste rist.

Artikel foto: Ørred bliver krydret

Når fisken har stået mindst en time i køleskabet med salt, så skal du skylde saltet af, under koldt vand, og igen tørre fisken af med køkkenpapir. Herefter skal du krydre fisken, som du ønsker det, og jeg bruger bare den nemme måde med salt og peber, men der er mange muligheder.

Artikel foto: Rygningen begynder..

Når fisken er klar, kullene er klar så skal du fjerne den øverste grillriste og komme kullene ned i hver enkelt kulholder, så der er plads til rygeflis også. Så smider jeg helt tørt rygeflis på i begge sider, og topper op med det fugtige rygeflis, for så får fisken meget røg lige i starten, og når dette tørre flis gerne vil brænde (gør det ikke) så tager det fugtige over, og sørger for der ikke kommer ild. Ydermere så skal der knap være åben i bunden af grillen, og det samme i toppen, så den får så meget røg som muligt. Så hurtigt som muligt, så sætter du den øverste riste på, og ligger fisken i midten, direkte på risten, for når den er færdig, og du har fulgt opskriften, så kan den let løftes af. (på med låget, og rygningen er i gang). (en lidt svær proces, når der også skal tages billeder på samme tid)

Artikel foto: Rygningen er i gang på kuglegrillen

Husk tiden, når du startede med at ryge, og husk at spjældene skal være næsten helt lukkede både i bunden og i toppen, så fisken får så meget røg som muligt. Jeg siger normalt at sådan en fisk på 1,5 til 2kg skal have 45 minutter, og halvvejs i processen, så tager jeg gerne låget af hurtigt (samt risten) og lige topper op med det helt tørre rygeflis, for så får den med garanti røg hele tiden.

Artikel foto: Ørred efter 45 minutters rygning
Artikel foto: Ørred efter 45 minutters rygning

45 minutter senere, så der ørreden således ud, og er klar til at spise. Du kan vælge at spise den med det samme, eller du kan lade den køle ned, og spise den senere.

Se også: Ørred opskrift med fyld der passer til både ovn og grilllen

Serveringsforslag…

Artikel foto: Serveringsforslag

Jeg lavede denne ørred omkring middagstid, og fik den til aftensmaden. Rugbrød med røræg, purløg, og naturligvis den røgede ørred, og her kan man eventuelt drikke en kold øl, rosé eller et gals vand til, alt efter hvad man lige syntes som smager godt til dette.

God fornøjelse, jeg håber du får nytte ud af denne opskrift..


 

 

Back to top button
Campisten.com
Close